Testing of physical properties and microbial contamination of capsule shell made from starch sago rumbia (Metroxylon sagu Rottb) and carrageenan

Hamlan Ihsan, I Dewa Gede Putra Prabawa, Dwi Harsono, Rinne Nintasari, Rina Apriani, Afandy Bayu Nurcahyo

Abstract


The purpose of this study was to analyse the physical abilities and microbial contamination of modified sago starch using propylene oxide by the hydroxypropylation method. The research design used was a complete randomized design in which the fixed variable was modified propylene oxide sago starch. While the non-permanent variables used sodium tripolyphophate (STPP) at a concentration of 0.3%; 0.5%; 0.6% (b/b) and carrageenan at a concentration of 3%; 2% (b/b). This process was carried out in two stages, adding plasticizers (glycerol) and without plasticizers with a concentration of 2% (v/v). Aquadest used as a solvent with the total amount 100% (b/v). The results of testing he physical properties of the FTIR test process indicate the presence of a spectrum in the region of 3000 - 2500 cm-1 which was a specification of propylene oxide. Whereas for the solubility test of sago starch for water, acid and alike intestinal fluid it met the standards according to Farmakope Indonesia 4th ed. Testing of microbial contamination in pathogenic bacteria types, namely E. coli, Salmonella, and Staphylococcus aureus gave negative test results, whereas for the total plate value (ALT) of sago starch capsules shells showed a value of 1.5x102 cfu/g.



Keywords


FTIR; hydroxypropylation; solubility; sago; substitution

Full Text:

PDF

References


Bantacut, T. (2011). Sagu: Sumberdaya untuk penganekaragaman pangan pokok. Jurnal Pangan, 20(1), 27–40.

Christi A, G. J., Ambarsari, L., & Purwoto, H. (2016). Optimasi formula film berbasis amilopektin pati singkong dan karagenan sebagai bahan baku cangkang kapsul. Current Biochemistry, 3(1), 20–32.

Darawati, M., & Pranoto, Y. (2010). Penyalutan kacang rendah lemak menggunakan selulosa eter dengan pencelupan untuk mengurangi penyerapan minyak selama penggorengan dan meningkatkan stabilitas oksidatif selama penyimpanan. Jurnal Teknologi Dan Pangan, XXI(2), 108–116.

Departemen Kesehatan RI. (1995). In Farmakope Indonesia (IV).

Distantina, S., Wiratni, Fahrurrozi, M., & Rochmadi. (2011). carrageenan properties extracted from Eucheuma conttonii. World Academy of Science, (54), 738–742.

Fatriani. (2010). Produktivitas pembuatan atap rumbia (Metroxylon sagu Rottb) dan kontribusinya terhadap pendapatan pengrajin di Desa Jambu Hulu Kecamatan Padang Batung Kabupaten Hulu Sungai Selatan Kalimantan Selatan. Universitas Lambung Mangkurat.

Fessenden, F. &. (1982). Kimia Organik. (P. . Aloysius Hadyana Pudjaatmaka, Ed.) (3rd ed.). Erlangga.

Herliany, N. E., Santoso, J., & Salamah, E. (2013). Karakteristik biiofilm berbahan dasar karagenan. Jurnal Akuatika, IV(I), 10–20.

Ihsan, H., Khairiah, N., & Rufida. (2018). Karakteristik sifat fisik dan kimia edible film pati sagu rumbia (Metroxylon sagu Rottb) untuk bahan baku cangkang kapsul. Jurnal Riset Industri Hasil Hutan, 10(2), 55–62.

Ihsan, H., & Rahmi, N. (2017). Skrining fitokimia dan aktivitas antibakteri dari daun bamban (Donax canniformis) untuk formulasi obat dari bahan alam. Jurnal Riset Industri Hasil Hutan, 1(1), 31–42.

Junianto, Haetami, K., & Maulina, I. (2013). Karakteristik cangkang kapsul yang terbuat dari gelatin tulang ikan. Jurnal Akuatika, IV(I), 46–54.

Maharani, Y., Hamzah, F., & Rahmayuni. (2017). Pengaruh perlakuan sodium tripolyphosphate (STPP) pada pati sagu termodifikasi terhadap ketebalan, transparasi dan laju perpindahan uap air edible film. Jom Faperta, 4(2), 1–11.

Maulani, R. R., Fardiaz, D., Kusnandar, F., & Sunarti, T. C. (2013). Sifat fungsional pati garut hasil modifikasi hidroksipropilasi dan taut silang. Jurnal Teknologi Dan Industri Pangan, 24(3), 60–67. https://doi.org/10.6066/jtip.2013.24.1.60

Miksusanti. (2016). Potensi prebiotik pati ubi uwi (Dioscorea alata L) yang termodifikasi propilen oksida. In Prosiding Seminar Tanaman Obat Indonesia (pp. 1–9).

Puspandari, N., & Isnawati, A. (2015). Deskripsi hasil uji angka lempeng total (ALT) pada beberapa susu formula bayi. Jurnal Kefarmasian Indonesia, 5(2), 106–112.

Rakhman, F. A., & Darni, Y. (2017). Aplikasi edible film dari rumput laut Eucheumma cottoni dan pati sorgum dengan plasticizer gliserol dan filler CaCO3 sebagai bahan pembuat cangkang kapsul. Jurnal Kelitbangan, 5(2), 172–183.

Roswiem, A. P., & Kusuma, I. (2018). Identifikasi gelatin dalam obat bentuk sediaan tablet menggunakan metode fourier transform infra red (FTIR) spectroscopy. Indonesian Journal of Halal, 1(1), 58–72.

Said, M. I., Triatmojo, S., Erwanto, Y., & Fudholi, A. (2011). Karakteristik gelatin kulit kambing yang diproduksi melalui proses asam dan basa. Agritech, 31(3), 1–9.

Setijawati, D. (2017). Penggunaan Eucheuma Sp dan Chitosan sebagai bahan edible film terhadap kualitasnya. Journal of Fisheris and Marine Sciences and Marine Science, 1(1), 6–14.

Suptijah, P., Suseno, S. H., & Kurniawati. (2012). Aplikasi karagenan sebagai cangkang kapsul keras alternatif pengganti kapsul gelatin. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 15(3), 223–231.

Suryani, N., Sulistiawati, F., & Fajriani, A. (2009). Kekuatan gel gelatin tipe B dalam formulasi granul terhadap kemampuan mukoadhesif. Makara Kesehatan, 13(1), 1–4.

Wattimena, D., Ega, L., & Polnaya, F. J. (2016). karakteristik edible film pati sagu alami dan pati sagu fosfat dengan penambahan gliserol. Agritech, 36(3), 247–252.

Wurzburg, O. B. (1986). Modified starches : Properties and Uses. Boca Raton, Fla. : CRC Press.

Yuliasih, I., Irawadi, T. T., Sailah, I., Pranamuda, H., Setyowati, K., & Sunarti, T. C. (2007). Aplikasi pati sagu dan modifikasinya sebagai komponen plastik. In Sumber daya Alam Indonesia : Peranan Teknologi Kimia dalam Pemanfaatannya secara Berkelanjutan (pp. D5–1 – D5–D9).




DOI: http://dx.doi.org/10.24111/jrihh.v11i1.4802

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




JRIHH INDEXED BY :

       
       


Published by BARISTAND INDUSTRI BANJARBARU (E-ISSN: 2503-0779 dan P-ISSN : 2086-1400).

 Creative Commons License