PENGARUH PENGGUNAAN TEPUNG TAPIOKA DALAM PEMBUATAN LEM TEGEL KARET
Abstract
The purpose of this research is to know effect the addition of tapioca flour to adhesiveness and viscosity of the tile compound rubber glue formulations using filler material. The tile compound rubber glue made from mixture of tapioca flour as filler material. Design research with variation of tapioca flour such as formula A (8 g of tapioca flour), formula B (12 g of tapioca flour), formula C (16 g of tapioca flour), formula D (20 g of tapioca flour) and formula E (24 g tapioca flour) and F (requirements generally and comparison glue). The result showed that the addition of tapioca flour have significant effects on the adhesiveness and viscosity of glue. The higher the addition of tapioca flour (24 g), the adhesiveness would be lower (1.78 kg / in) because of decreased adhesion force. Tiles rubber compound glue formula complied with requirements generally glue (the adhesiveness value of 4.395 kg / in and the Brookfield viscosity value of 98.275 cP is the B formula (tapioca flour 12 g) with an adhesiveness value of 4.17 kg / in and viscosity value 51.33 cP.
Keywords
Full Text:
PDF (Indonesian)References
Amin, A.Z, Pramono dan Sunyoto. (2017). Pengaruh Variasi Jumlah Perekat Tepung Tapioka Terhadap Karakteristik Briket Arang Tempurung Kelapa. Jurnal Sain dan Teknologi. Vol 15(2), 111-118.
Aubrey, D., & Sherriff, M. (1980). Peel adhesion and viscoelasticity of rubber–resin blends. Journal of Polymer Science: polymer chemistry edition, 18(8), 2597-2608.
Brian (1992) dalam Herminiwati, Arum Yuniari dan R. Jaka Susila. Lem Kompon Karet untuk Sepatu kulit yang dibuat dengan Proses Vulkanisasi.
Cagle C.V.,(1982). Hand Book of Adhesive Bonding p 2-1 s/d 2-8. Mc Graw-Hill Book Company, New York.
Chen, L., Gong, X.-l., Jiang, W.-q., Yao, J.-j., Deng, H.-x., & Li, W.-h. (2007). Investigation on magnetorheological elastomers based on natural rubber. Journal of Materials Science, 42(14), 5483-5489.
Coppen, J. J. W., Hone, G. A. (1995). Non Wood Forest Product 2. http://www.fao.org. Diakses pada 11 Juni 2018.
Daik, R, Shahinas Bidol and Ibrahim Abdullah, (2007). Effect of Molecular weight on the droplet size and Rheological Properties of Liquid natural Rubber Emulsion. Malaysian Polym J. (MPJ) : 29-38
Darmawan, et.al. (2000). Sari Hasil Penelitian Tusam (Pinus merkusii Jungh. et de Vriese). Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan dan Perkebunan. Bogor. Hlm. 33-35.
Hartono A.J., A Rusdiharsono dan D Hardjanto., (1997), Memahami Polimer dan Perekat. Penerbit Andi Offset Yogyakarta
Herminiwati, Yuniari, A dan Susila R.J. (2008). Lem kompon karet untuk sepatu kulit yang dibuat dengan proses vulkanisasi. Majalah kulit, karet dan plastik. 24(1), 14-18.
Ho, C., & Khew, M. (1999). Surface morphology of prevulcanized natural rubber latex films by atomic force microscopy: new insight into the prevulcanization mechanism.Langmuir, 15(19), 6208-6219.
Julian Blower, (2016). Praktik Pembuatan adhesive, Pembuatan Lem Berbahan Dasar Dextrin.
Kodama, S., Nishi, K., & Furukawa, M. (2003). Preparation of low molecular weight natural rubber by ozonolysis of high ammonia latex. Journal of Rubber Research, 6(3), 153-163.
Khadafi, M., Rostika,I., Hidayat,T.(2014). Pengolahan Gondorukem menjadi Bahan Pendarihan sebagai Aditif pada Pembuatan Kertas. Jurnal Selulosa, Vol. 4, No. 1, Juni 2014 : 17 – 24
Masyrukan, M dan Alfian, A.N (2013). Perbandingan kualitas Rubber Bushing produk Pasaran dengan buatan sendiri. Media mesin Vol 14 No 2 Juli 59-67 ISSN 1411-4348.
Laga, A. 2006. Pengembangan Pati Termodifikasi dari Subtrat Tapioka dengan Optimalisasi Pemotongan Rantai Cabang Menggunakan Enzim Pullunase. Prosiding Seminar Nasional PATPI, 2-3 Agustus 2006, Perhimpunan Ahli Teknologi Pangan Indonesia (PATPI).
Lee Ks and Whelan A. (1997). Development in rubber technology. Improving product performance. App Sci Pub Ltd, London.
Palupi, N.P, Sailah, I, Syamsu, Y dan Pandji, C. (2008). Karakterisasi perekat siklo karet alam. Jurnal Teknologi Pertanian 4(1). 19-24.
Purwadi, T. 1999. Pengkajian Mutu dan Tekno-Ekonomi Perekat dari Tulang Ikan. [Skripsi]. Program Studi Teknologi Pasca Panen, Institut Pertanian Bogor, Bogor.
Priyosetyoko (2012). Pengujian mutu gondorukem sesuai SNI 7636: 2011. https://priyosetyoko.wordpress.com/2012/12/23/pengujian-mutu-gondorukem-sesuai-SNI-7636-2011. Diakses tanggal 12 Juni 2018.
Rahman, A.M. 2007. Mempelajari Karakteristik Kimia dan Fisik Tepung Tapioka dan Mocaf (Modified Cassava Flour) Sebagai Penyalut Kacang Pada Produk Kacang Salut. Skripsi. Fakultas Teknologi Pertanian, IPB. Bogor.
Razak, A dan Apriyanto, M. (2014). Formulasi Tepung Campuran Siap Pakai Berbahan Dasar Tapioka-Mocaf Dengan Penambahan Maltodektrin Sebagai Tepung Pelapis Keripik Bayam. Jurnal Teknologi Pertanian Vol. 3(1),15-27.
Saleh,M.,R.S. Embun,S, Wijandi dan N. Haq. (1995). Ekstraksi Lem Ikan dari Tulang Ikan Pari. Jurnal Penelitian Perikanan Indonesia,1 (2):28-38.
Shalub, G. J., Bellinger, G., & Jackson, J.(1999).Method of bonding with a natural rubber latex and laminate produced: Google Patents.
Susanto,T dan Nurhayati,C. (2017). Pengaruh Temperatur dan Waktu Depolimerisasi Lateks Dadih terhadap Penurunan Berat Molekul dan Mutu Lem Karetnya. Jurnal Dinamika Penelitian Industri Vol. 28 Nomor 1:32-41.
Wiyono, B., (2009). Chemical Treatment on Indonesian Pine Oleoresin and Rosin in Making Fortified Rosin used for Sizing Agent in Paper Making Process. Ehime University, Japan, in press.
Yuniari, A dan Herminiwati. (2008). Pembuatan lem sintetik dan aplikasinya pada alas kaki. Majalah kulit, karet dan plastik. 24(1).
DOI: http://dx.doi.org/10.28959/jdpi.v29i1.3403
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2018 Jurnal Dinamika Penelitian Industri

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.